De ce…

Se întreba Cristi Manafu aici de ce aceleași lucruri costă mai mult în România decât în alte țări.

Trecând peste discuțiile metafizice legate de volume care da, fiind mai mici implică marje comerciale mai mari pentru a susține agentul economic, și lăsând în urmă și argumentul evident ridicat de unul din comentatorii lui, cum că în preț se includ toți banii spălați care se scurg ca șpăgi prin toată țărișoara asta, mai rămâne un argument și poate cel mai important.

Toate corporațiile își fac profitul adevărat pe piețele emergente. Aici își pot permite să ceară prețuri ridicole pentru produse și servicii pentru care, la aceleași prețuri, ar rămâne fără clienți și ar trage obloanele în alte țări. Studiu de caz mai jos.

Companie: Vodafone
Telefon: Samsung Galaxy S II
Abonament în Olanda: 19,75 EUR
Abonament în România: 19,79 EUR
Preț telefon în Olanda: 0 EUR
Preț telefon în România: 189 EUR

Oferta Olanda

Oferta România

Răspunsul meu la întrebarea lui Cristi?

De jepcari ce sunt. Pentru că dacă merge, orice corporație se întinde cât poate, pe toate planurile. Și pentru că România este o piață lipsită de o cultură a consumatorului, lucru pe care toate corporațiile au grijă să îl ocrotească și să îl cultive.

PS: Aștept cu interes să îmi explice cineva cum că exemplul de mai sus nu e relevant.

2 Replies to “De ce…”

  1. Nu musai legat de exemplul tau, insa pe o piata emergenta si eventual mai mica, sunt foarte mari costurile de lansare, distributie, sustinere, marketing…raportate la unitati vandute. Investitia in lansarea unui produs, serviciu etc trebuie amortizata si de vreme ce volumul e mic, profitul vine din margine mai mare. Toata lumea se intreaba de ce preturile in USA sunt atat de mici? Pt ca sunt o piata unica de 350 milioane consumatori, asezatata de 100 de ani, retelele de distributie sunt optimizate, concurenta reala exista…
    In RO, intreprinzatorul care aduce o marca, franciza etc vrea sa-si scoata banii ASAP nu sa creeze un business. MY 2 cents.

  2. Te superi dacă îți spun că știu cu certitudine că în România costurile de distribuție, marketing etc. nu sunt mai mari decât în vest? Că de fapt sunt considerabil mai mici?

    Ce e mai mare pe o piață emergentă este snobismul. Impozitul pe prostie și disponibilitatea clientului de a cheltui pe obiecte nu neapărat utile ci care dovedesc statutul social.

    Prețurile din state sunt mai mici din multe motive. În parte din ce ai spus tu, în parte pentru că au o altă politică fiscală.

    Iar ce spui tu cu întreprinzătorul care aduce o franciză și vrea să facă bani ASAP… Exact asta am spus și eu. Dar condensat. Jepcari. Cum ar fi de exemplu cei care au luat licența LaRedoute.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *