Nebunia lui Cockroft

Toată lumea a auzit de Cernobâl, dar foarte puțină lume a auzit de Windscale, primul accident nuclear din istoria omenirii. Petrecut pe teritoriul Angliei în anii ’50, acesta a făcut de curând obiectul unui documentar de excepție marca BBC, care face o analiză brutal de corectă a evenimentelor de atunci, punând în perspectivă constrângerile și tabloul politic al vremii.

Dincolo de povestea foarte interesantă, reiese un fir director care definește esența tuturor dezastrelor nucleare de până acum. Aproape mereu responsabilitatea a aparținut politrucilor fără nici un fel de cunoștințe de fizică, dar responsabili cu termenele de execuție și experți în găsirea de soluții ”rapide” de rezolvare a problemelor.

Oamenii de știință, din păcate, au avut două roluri importante. Unul a fost să ia toate măsurile pe care le-au putut aplica pentru a proteja populația de efectele dezastrului. ”Nebunia lu Cockroft” este un exemplu de pus în ramă, la fel ca și eforturile pe care cei de la Windscale, crema fizicii engleze, le-au depus pentru a limita efectele accidentului. Iar cel de-al doilea rol, foarte important din păcate, a fost cel de țap ispășitor atunci când politicienii trebuiau neapărat să iasă basma curată.

Felicitări BBC pentru un documentar de excepție care aruncă lumină asupra adevăratelor cauze și expune, măcar postum, impostura actorilor politici ai momentului. Sper să apuc să văd până mor un documentar de același calibru despre ”Revoluția Română”. Dar nu-mi țin respirația…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *