Faptul că ASUS are unul din cele mai puternice laboratoare de R&D din lume nu este un secret pentru nimeni. Ce se întâmplă însă în spatele ușilor închise este mai puțin cunoscut, dar așa cum se întâmplă uneori, secrete mai scapă înainte de lansarea oficială. Se pare că gigantul Taiwanez pariază foarte puternic pe viitorul soluțiilor portabile. Două dintre soluțiile propuse dovedesc asta cu prisosință.
Tablete în tandem
Producătorii de soluții grafice de vârf folosesc de mult timp tehnologii prin care două sau mai multe cipuri lucrează în paralel pentru a oferi un frame rate superior, precum și o calitate sporită a post procesării. ASUS lucrează la o soluție proprietară prin care două tablete pot conlucra într-un mod similar tehnologiilor SLI sau CrossFire. Denumită aparent Cross Stream, tehnologia permite conectarea a două tablete pentru unificarea puterii de calcul grafice. Conform primelor informații, tehnologia va permite conectarea tabletelor indiferent de grafica utilizată și chiar indiferent de sistemul de operare pe care îl rulează. Rămân de văzut specificațiile finale.
Este posibil ca această tehnologie să permită chiar randarea jocurilor în 3D cu ajutorul unei perechi de ochelari speciali, iar pentru a simplifica utilizarea se pare că va fi disponibil chiar și un docking station care să permită conectarea, și alimentarea simultană a două dispozitive.
Smartphone ca server SOHO
O altă direcție de dezvoltare foarte interesantă este transformarea unui smartphone în server SOHO. Plecând de la performanțele extraordinare obținute de PadFone 2, ASUS propune un concept interesant de stație modulară ce transformă un telefon în server multi rol. Totul pleacă de la o stație de dockare cu stocare încorporată (momentan maxim două HDD-uri SATA 3, stocarea flash a telefoanelor fiind utilizată ca memorie cache), în care creierul serverului este constituit de telefonul mobil. Păstrând principiul modularității din lumea serverelor, stația de dockare permite utilizarea a până la zece telefoane mobile în paralel, beneficiind în acest fel de puterea de calcul enormă a celor 10 procesoare.
Dar cea mai interesantă parte a acestui proiect pare integrarea software. Pe lângă disponibilitatea serverelor de web, mail, fișiere și gestionarea bazelor de date, se pare că această soluție va putea oferi și una dintre cele mai bune soluții wireless existente. Prin multiplexing-ul celor conexiuni wireless, serverul SOHO poate deveni un router wireless de excepție, capabil să gestioneze o multitudine de clienți fără a partaja viteza de lucru. Practic, aceștia pot fi partajați per dispozitiv, distribuindu-i chiar și pe benzile de frecvență pentru a minimiza coliziunile care cauzează atât de multe probleme de lățime de bandă.
Rămâne de văzut însă data la care vor fi lansate aceste soluții și prețurile la care vor fi disponibile.