Da, e tehnologia mea, da’ n-o cunosc…

Având în vedere compania în care lucrez, îmi trec prin mână tot soiul de laptopuri. Unele sunt atât de noi încât nu găsești nici un fel de drivere pentru ele. Ca de exemplu cele cu cipuri grafice Nvidia, unele din ele sub NDA pentru o bună bucată de vreme.

Dar să ajungem la ce nu înțeleg. Producătorul de cipuri grafice verzi trece la o nouă generație de cipuri – 5xx. Cum ne-am obișnuit, e mai puternică, mai economică și face copii să râdă de bucurie când îi aud numele. Raiul pe pământ. Același producător face o soluție de economisire și mai avansată a energie. Când o arzi aiurea pe internet scriind posturi pe blog, cipul Nvidia face nani și muncește doar cel Intel, care e și mai econom decât el. Buuun.

Și ai un laptop atât de nou, că are în același timp și cele mai noi cipuri grafice, și minunatul Optimus. Și te duci la mămica lor, și o întrebi dacă îi lasă să iasă se joace împreună. Iar mămica lor răspunde țâfnoasă – NU*!

Adică cum? Păi îți dau drivere pentru 540M. Mersi. Da’ e o problemă… Care? Păi nu merg cu Optimus. Păi de ce, nu sunt ambele ale voastre? Păi de de-aia.

Trecând peste acest dialog ipotetic, îmi aduc aminte de o vreme când Nvidia, pe atunci nVidia, era recunoscută de toată lumea pentru driverele beton pe care le oferea. Totul era suportat, de la TNT pana la GeForce și totul mergea perfect. Iar ATI era copilul rebel, ale cărui drivere bi-anuale dădeau periodic ecrane albastre și funcționau pe bază de rugăciune. Cum s-au schimbat vremurile…

*Notebooks supporting Hybrid Power technology with Intel chipsets are not supported by this release.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *