Mănânci sau gândești?

Zilele astea mâncarea este scumpă, circulă un zvon. Sau poate nu e scumpă, se vinde scump pentru a umfla unele buzunare. Iar pentru a maximiza umflatura, mâncarea se face din cele mai ieftine ingrediente posibil.

De curând am început să mă uit la Food Revolution a lui Jamie Oliver. Pe lângă multele lucruri șocante pe care le-am văzut acolo, unul dintre ele a strălucit ca o supernovă în comparație cu celelalte.

Uitându-mă cu oroare la modul general în care se produc ceea ce voi numi generic chiftelele de burgeri, demonstrat cu elocvență absolut inutilă de Jamie, n-am putut să nu fac o observație poate prea subtilă. Mâncarea proastă a devenit religie. Este împachetată frumos, este servită copiilor de la vârste foarte mici într-un mod care le spală creierii și devine o parte integrantă a vieții lor asupra căreia majorității nu i-ar trece prin cap să o pună la îndoială.

Ieri seară m-am oprit cu soția la un McDonalds. Ne era tare foame și simțeam nevoia de un junk food rapid care să ne repună pe picioare. În mod tradițional, în rarele noastre vizite, nu luam hamburgeri. Despre ăia știam cum se fac. Alegeam McPuișor care, eram noi convinși, e făcut din carne sănătoasă de pui.

Dar ieri, în timp ce stăteam la masă și mâncam sus menționatul sandwich, secvența de mai sus era foarte proaspătă în minte. Așa de proaspătă că mi-a sărit urlând în fața ochilor. M-am oprit din mâncat și, pentru prima dată, m-am uitat în chifteaua prăjită. Și am realizat, nu știu cum de-abia acum, că nu e carne macră. Este un agregat de fulgi de carne de pui, produs cel mai probabil într-un mod destul de asemănător cu cel demonstrat de Jamie.

Și mi s-a tăiat brusc pofta de mâncare. Am simțit nevoia să las McPuișorul jos și să o iau discret la goană de acolo. Dar înainte de asta m-am uitat în jurul meu la oamenii care mâncau astfel de chiftele ascunse în pâine, unii cu plăcere, alții blazați. Dar în mod evident, nici unul nu cunoștea modul de preparare a unul astfel de aliment. Și cu siguranță nu îi interesa. Numele restaurantului și ambalajul frumos al mâncării sunt garanție suficientă pentru calitatea mâncării.

Iar după ce am luat-o la goană de acolo, mă întrebam dacă există ceva cât de cât natural în meniul McDonalds în ceea ce privește burgerii. Oare există un fast food care să nu fie atât de offensive pe toate planurile – ceva care să fie cât de cât sănătos, din ingrediente naturale… Singurul care mi-a trecut prin minte e shaworma. Dar nu e exclus să-mi scape ceva în ecuația asta…

Bonus, când am ajuns acasă, am avut curiozitatea să caut rețeta pentru chifteaua în cauză. Citez:

Carne din piept si pulpa de pui, piele pui, invelis pane ( faina griu, condimente, sare, pesmet, agenti de coacere E300, E450, E500, drojdie ), ulei vegetal.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *