De ce există războaie pe lume?

Pacifiștii dezbat problema asta de zeci de ani. Oamenii sunt răi și se bat pe resurse. Pentru că așa sunt ei. Dar totuși, de ce există periodic nevoia de războaie a omenirii? Există o explicație. Întortocheată, dar extrem de logică.

În fiecare specie, momentul nașterii este dat de doi factori: fătul trebuie să se dezvolte cât mai mult în uter, iar atunci când îl părăsește trebuie să fie cât mai pregătit de supraviețuire. Al doilea factor, foarte important, este că fătul trebuie să crească până la dimensiunea la care nașterea mai este posibilă. Asta face că vasta majoritate a puilor din lumea animală să fie capabili să meargă pe propriile picioare în decurs de câteva minute sau ore. Mai puțin oamenii. În cazul oamenilor, factorul al doilea primează. Copilul se naște într-un stadiu oarecum embrionar pentru că întârzierea nașterii ar face ca dimensiunea capului să crească mult prea mult pentru a permite nașterea normală. La naștere, copilul uman este total neajutorat și rămâne așa ani de zile. Ăsta este motivul pentru care mama are nevoie, indiscutabil, de asistența masculului căruia îi perpetuează genele pentru a duce proiectul la bun sfârșit. Asta explică de ce femeile caută masculi care oferă fidelitate.

După ce înțelegi nevoia de fidelitate a femeilor, trecem la pasul următor. De zeci de mii de ani, femeile aleg partenerii pe baza a două criterii esențiale. Fidelitatea, evident, dar și mai important – resursele pe care acesta poate sa le ofere. Rezultă deci, că de zeci de mii de ani, masculii sunt selecționați genetic activ după criteriul ”care ai mai multe resurse”. Așa se face că în ziua de azi, toți bărbații știu instinctiv (adică nu educat!) că mai mult e mai bine, încurajați de multitudinea de femei care continuă selecția după aceleași criterii. Dintre toți aceștia, vârfurile masculine cele mai rapace se ridică în poziții de putere, de unde să controleze cele mai multe resurse. Adică în politică sau în vârfurile corporațiilor, de unde uneltesc unii împotriva celorlalți, faultându-se reciproc într-o luptă furibundă. Sună cumva similar cu ce se întâmplă în România zilele astea?

Iar periodic, cea mai bună metodă de a pune mâna pe mai multe resurse, este să iei o bâtă, să-i dai în cap vecinului tău când nu este atent, pe un motiv care poate fi cu totul pueril și irelevant, și să-i iei tot ce are. Dacă poți și să-i iei femeile (până la urmă sunt și ele o resursă), cu atât mai bine.

O simplificare grosolană și amuzantă ar fi că femeile sunt de vină pentru toate războaiele din lume. Ele împing bărbații spre lăcomie. Din păcate oricât ar vrea misoginii să preia ideea, nu este corectă. Factorii care au împins rasa umană spre inteligență au creat lanțul de circumstanțe care duce periodic la războaie. Suntem, până la urmă, sclavii genelor noastre și al nevoilor lor de a se perpetua în cele mai bune condiții.

One Reply to “De ce există războaie pe lume?”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *