Cutia Pandorei, varianta Miley Cyrus

După episodul epic din Colbert Report în care Daft Punk nu și-a făcut apariția, am fost marginal curios de apariția lor la MTV Video Music Awards. Am profitat de insomnia tipică să încerc să văd show-ul, deși nu prea mai sunt în target. ProTV zicea la ora 3 noaptea. După jumate de oră de uitat obsesiv în colțul stânga sus unde scria ”Premiile muzicale – WORM UP” (sus cu viermele, adică), am zis că e cazul totuși să mă culc. Dar a doua zi de dimineață am fost curios cum a fost. Au apărut roboții?

Moment în care am dat peste vestita, de acum, reprezentație a lui Miley Cyrus, fost star Disney în rolul Hannah Montana.

Copilul ăsta:

Hannah-Montana-Miley-Cyrus[1]

s-a transformat prompt în asta:

130826-Miley-Cyrus-VMAs_0[1]

Sau, mai concret, în asta:

 

Ei, nu m-a lovit pe mine subit pudoarea. Ba chiar din contră, sunt un individ destul de deschis la minte. Numai că prima versiune, a copilului, e pe niște cărți și ghiozdane de-ale fetelor mele. Iar după ce am văzut a doua versiune, mă gândeam cum ar fi ca acum să le cumpăr niște ghiozdane cu Jenna Jameson. Chestie care m-a enervat un pic. Ba chiar aproape m-a indignat. După care am stat și m-am gândit nițel.

Avem una bucată produs Disney, șlefuit bine de echipe de profesioniști, susținut de fonduri de promovare globale considerabile. Ce urmează?

Urmează una bucată impresar deosebit de inteligent. A luat una bucată copil prost și lipsit de experiență, l-a transformat magistral de rapid și de eficient într-o curvă extraordinar de perversă (mai ales prin prisma contrastului cu imaginea anterioară) și dintr-o singură lovitură a viralizat noul produs asigurând publicitate masivă și mai ales gratuită. Zile întregi lumea ”civilizată” a uitat de alte subiecte, chiar și de atrocitățile din Siria. 9Gag și Imgur s-au umplut de meme, reacții, comentarii amuzante sau ironice. Pe bune și fără nici un fel de glumă – GENIAL individul care a pus asta la cale. GENIAL. Ca și ăia care tot șlefuiesc Roșia Montană până iese…

Dar presa e de vină, nu? Nu trebuia să se coboare la nivelul ăsta.

Nu, nu presa este de vină. Cu ocazia asta am citit o opinie deosebit de interesantă, semnată de Meredith Artley, Managing Editor al CNN.Com, care explica de ce au dat asemenea importanță subiectului semnată de un website pamflet care pune în gura doamnei Meredith Artley adevărurile pe care n-ar îndrăzni să le zică niciodată cu voce tare. Presa nu poate trăi fără cititori, care prin advertising sunt transformați în venituri. Iar când cititorii sunt doritori de lături, presa are de ales între a-și păstra integritatea sau a se transforma în furnizor de lături cât mai parfumate, între a muri de foame sau a prospera în condițiile impuse de mediul ei natural. Articolul întreg poate fi citit aici. Și merită citit și înțeles.

Noi suntem de vină pentru calitatea presei. Noi care nu sancționăm mizeriile, noi care tolerăm cioabele, columbenismele, hormonicile, vadimismele, fotbalismele, cancanismele, telenovelismele și toate prostiile sinistre. Noi care rămânem cu ochii în televizor, în browsere și în ziare, cu ochii zgâiți la silicoane și gluteus maximusuri de vedetă fără să ne exercităm dreptul de a schimba canalul, închide calculatorul sau de a alege o carte (sau un Kindle) în locul mizeriilor care ne sunt furnizate la cerere.

Și tare mi-e teamă că tot Mike Judge (asociat al MTV) a fost vizionarul. Ne îndreptăm spre o idiocrație

Idiocracy_PosterB

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *