Televizoare CRT, plasme și oameni

Acum mulți ani, când lucram în presă, mi-a fost cerut un raport despre ce urmează să se schimbe pe piață în viitorul apropiat. Unul din lucrurile pe care le-am scris atunci a fost că în scurtă vreme o să dispară televizoarele CRT – cu tub cinescop adică – în favoarea celor cu ecran plat. Era un punct de cotitură în care LCD-urile se ieftineau dramatic. Raportul meu a ridicat câteva sprâncene atunci. Gen #băbăiete, habar n-ai ce vorbești. Un an mai târziu, în magazinele de specialitate nu mai găseai CRT-uri decât la capăt de raft, la lichidare de stocuri. A fost una din cele mai rapide schimbări de tehnologie pe care le-am văzut vreodată.

Ceva mai încolo, când pe piață existau doar televizoare plate, bătălia se dădea între plasme și LCD-uri. LCD-urile erau din ce în ce mai ieftine, dar pentru cunoscători, plasma era rege. Culorile erau mai vii, color drift-ul era inexistent la unghiuri mari de privire a ecranului și, cel mai important, timpul de răspuns al ecranului era fenomenal, ceea ce însemna mișcare fluidă și plină de detalii. Dar LCD-urile au continuat să se ieftinească. Atât de mult încât, unul după altul, toți producătorii de televizoare cu plasmă au închis producția.

Și pentru mulți ani, singura alegere erau televizoarele LCD. Am trăit ani de zile cu teroarea că plasma mea ar putea muri subit și ar trebui să îmi iau un LCD. Până când, cu greu, au apărut pe piață primele OLED-uri, scumpe și delicate în utilizare, dar capabile să preia ștafeta cu adevărat de la plasme. Și atunci am trăit doar cu frica de a nu îmi permite un OLED.

Zilele astea m-am tot jucat cu ChatGPT. Sincer, nu m-a impresionat. Am citit la viața mea cărți scrise de oameni extrem de talentați, care au gândit și muncit profund la operele lor, deci standardele mele sunt foarte ridicate. Dar trebuie să recunosc, pentru omul de rând, ChatGPT pare miraculos.

M-am jucat și cu Midjourney. Deși are anumite probleme, Midjourney m-a impresionat.

I-am cerut să-l deseneze pe Jack Skellington împreună cu cei doi copii ai lui.

Sau tot pe Jack împreună cu Sally, partenera lui din the Nightmare Before Christmas

Sau pe Mario îmbărțișându-și copiii

Sau pe The Grinch transformat în The Joker

Sau pe Daft Punk în concert

Iar chestia asta, sincer, m-a pus pe gânduri. Acum doar doi ani, aplicațiile de gen ChatGPT sau Midjourney erau de domeniul SF-ului. Acum, deși imperfecte și cu rezultate horror la detalii precum mâinile, sau aberații evidente în răspunsurile lui ChatGPT, este clar că este doar o chestiune de timp până vor progresa, iar progresia va fi exponențială.

Numai că de data asta, în loc de ercane, tehnologia pe care o vor disloca vor fi oamenii. Deja majoritatea corporațiilor se orientează către aceste soluții tăind (zeci de) mii de joburi. Și imperfecte sau nu, singurul criteriu pentru folosirea lor în locul oamenilor nu va fi calitatea muncii, ci costul scăzut.

Nu știu de tine, dar eu parcă preferam să îmi răspundă la bancă un om cu care să mă înțeleg, nu un robot căruia să trebuiască să îi vorbesc asemeni unui copil și care, în ciuda eforturilor mele tot nu mă înțelege… Și dacă până acum A.I.-ul era folosit pentru automatizarea unor task-uri low level, de data asta se pare că va începe să urce pe scara joburilor cu înaltă și foarte înaltă calificare. Numai că cel puțin pentru început, A.I.-ul nu va fi capabil de inovație, ci doar de regurgitarea și reinterpretarea creațiilor umane existente.

Și pare a fi o cale foarte lungă până la capătul tunelului…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *