Un bărbat de cuvânt

Mulți bărbați prinși într-o căsnicie nefericită sunt dispuși la mari sacrificii pentru a-și recâștiga libertatea. Chiar și cele mai inteligente minți ale lumii au trecut prin etapa asta. Unul din cei mai geniali oameni ai tuturor timpurilor ne dă însă exemplul de cum să procedezi în această neplăcută situație.

Pe când era student la Politehnica din Zurich, Albert Einstein a cunoscut-o pe… încântătoarea Mileva Marić, sârboaică de origină, ca și el studentă la Fizică. Un copil ilegitim mai târziu cei doi s-au căsătorit, în 1903. Au mai urmat doi copii și câteva plimbări prin Europa pe la diverse catedre. Prin 1912 căsnicia lor a început să fie pe butuci iar Einstein începuse probabil să aplice faimosul său intelect rezolvării acestei probleme extrem de delicate.

Soluția a fost cel puțin la fel de genială ca orice creație științifică a lui Einstein. I-a propus un târg foarte simplu soției. În schimbul libertății i-a promis toți banii pe care îi va încasa dacă va lua premiul Nobel. Accentul era pe dacă, pentru că nimic nu era garantat. După o săptămână de gândire, Mileva a acceptat oferta și cei doi au divorțat. 17 ani mai târziu Einstein a primit, într-adevăr, distincția. Și, așa cum a promis, i-a dat banii fostei soții.

Morala poveștii este destul de simplă și de simpatică. Alegerile nefericite costă. Uneori nervi, alte ori nervi și timp, cel mai adesea nervi, timp și bani. Dar când ești prins într-o astfel de situație neplăcută, orice sacrificiu merită făcut pentru a te elibera de povară. Libertatea și bunăstarea emoțională sunt cele mai importanet lucruri posibile.

Și încă ceva. Inteligența este întotdeauna soluția.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *