În general, nu mă interesează Oscarurile…

Recunosc, am o fire destul de antisocială. Nu-mi place drumul bătătorit, în principal pentru că e înghesuială și pentru că acolo unde e îmbulzeală densitatea de prostie crește exponențial.

Așa că nu prea mă interesează Oscarurile. Nu numai că atrag gloata specifică oricărui fenomen de masă, dar sunt guvernate, asemeni vieții, de politică și modă. Valoare e secundară, dacă ajunge măcar pe poziția asta.

Studiu de caz – Alfred Hitchcock. Un vizionar în lumea cinematografiei, un om care a împins limitele posibilului și care a folosit pelicula cinematografică asemeni unui bisturiu pentru a ghida publicul către trăirile dorite de el. Lista lui de filme geniale este cel puțin impresionantă.

Încă de la primele creații și-a folosit talentul de a construi suspansul cadru cu cadru, până la deznodăminte de-a dreptul incredibile.

Alfred Hitchcock Aims

Cu toate astea, deși nominalizat la Oscar, nu l-a primit niciodată pentru unul din filmele sale. Politica Oscarurilor a fost mereu mai importantă decât valoarea producțiilor lui. De-abia în 1979 (cu numai un an înainte de a muri) a primit un premiu pentru întreaga carieră.

Și de asta consider că Oscarurile sunt lipsite de valoare reală. Nu e prima dată când filme bune au fost ignorate în fața unor producții populare. Așa că de ce să mă uit la Oscaruri pentru judecăți de valoare?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *