Ghidul cumpărătorului isteț

Cumpărăturile săptămânale au ajuns să fie o luptă de gherilă. Dacă unele lanțuri de magazine au un număr limitat de produse, așa că nu prea ai ce să alegi, marile lanțuri de hipermarket-uri aplică tot soiul de tactici pentru a te determina să cumperi mai mult, mai scump, mai irațional. Sigur, nu toate sunt tactici de vânzare, unele mai sunt și rezultatul unor variații normale în oferta magazinelor.

 

Super ofertele de la capăt de raft

De fapt rareori sunt super ofertă. Capătul de raft este o poziție cu impact psihologic mare și deci se vinde scump celor care vor să miște marfa mai repede. De cele mai multe ori vei găsi oferte mai bune la raftul de specialitate, lucru care se vede mult mai ușor dacă faci un calcul simplu la litru / kg.

 

Catalogul cu super oferte

Sigur, unele din ele sunt excepționale, dar nu e o regulă. De obicei, tot ce e în catalog se vinde ca pâinea caldă așa că se găsesc și produse băgate la derută. Cu ochii la catalog vii la magazin și cumperi tot ce-ți iese în cale. Inclusiv produsele alea la care prețul este de fapt mai mare decât de obicei și de unde își scot profitul.

 

Cumpărați la pachet, e mai convenabil…

Pentru magazin adică. De multe ori sticla mai mare, pachetul de 5 sau punga cu 25% în plus nu sunt mai ieftine, sunt chiar ușor mai scumpe.

 

-25%! (după ce am mărit prețul cu 15% ieri)

Asta e clasică și se aplică mai ale la electronice. Nu-ți iei un televizor, un aspirator sau un cuptor cu microunde în fiecare lună, așa că atunci când te uiți la etichetele de pe raft o reducere te îndeamnă să duci mâna la portofel. Dar ai cea mai vagă idee cât costa săptămâna trecută? Ești sigur că era prețul care acum este tăiat pe etichetă?

 

Prospețime la raftul frigorific

Primul instinct este să iei prima sticlă de lapte sau primul pachet de unt și să-l pui în coș. Dacă te uiți la termenul de garanție, vei constata poate că expiră destul de repede. Nasol, dar ce să-i faci. Răspunsul e simplu – caută în fundul raftului. Marfa cea mai nouă este pusă acolo pentru a rula prima dată marfa cea veche. Poți avea surpriza de a găsi produse cu termene de valabilitate radical diferite.

 

Nu tot ce cauți e la raftul la care te aștepți

Să spunem că ești în căutarea unui cablu USB. Dacă te duci la secțiunea dedicată de conectică o să găsești ceva, dar de obicei ofertele cele mai scumpe. Dacă te duci la secțiunea de imprimante sau camere foto, ai șanse să găsești alte cabluri mai ieftine ca accesorii la ce se vinde acolo, în ideea că, na, ia și un accesoriu, uite ce ieftin e.

 

Nu cumpărați și…?

Un corolar la paragraful de mai sus, vei găsi unele produse plasate ca accesorii lângă altă categorie. Ne fiind însă acompaniate de concurență, nu ai cum să compari prețurile. De exemplu, secțiunile de jucării sunt deseori acompaniate de baterii, dar nu de cea mai bună ofertă ci de cea mai scumpă.

 

Nu pleca la cumpărături nemâncat

S-a dovedit științific că atunci când ți-e foame cumperi mai multe la impuls. Hai și niște chipsuri, mai merge niște cola, hai și cu berea, un pic de cașcaval și tot așa până când coșul e plin cu vârf. Ca să fie și mai convingătoare, secțiunea cea mai predispusă la astfel de cumpărături este plasată strategic lângă fastfood-ul magazinului. Mirosul te îmbie la cumpărături. Dacă nu mănânci acasă, mănâncă ceva înainte să intri la cumpărături. Ieși mai ieftin decât cu coșul plin.

 

Și sunt sigur că mai sunt multe șmecherii care nu-mi vin în minte acum 🙂

One Reply to “Ghidul cumpărătorului isteț”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *