Poveste pentru părinți

Zilele trecute am pățit ceva ce era să mă albească definitiv.

Mai pe seara am simțit o poftă teribilă de ceva cu gust puternic. Am căutat prin frigider după ceva de gen salam de Sibiu, ghiudem, orice de genul ăsta. Nimic. Dar aveam multe ouă. Suficiente cât să-mi permit o extravaganță culinară: Oeuf à la coque.

Am scos trei ouă din frigider și am pus un ibric pe foc. Am pus puțină sare în apă și am procedat la îndeplinirea procesului tehnologic. Cinci minute mai târziu, luam ibricul de pe foc.

Laura, cea mica, în verva ei de omuleț umblător, se ținea după mine prin bucătărie. În cei trei pași era agățată de mine, în fața chiuvetei. Moment în care s-a întâmplat poate cel mai groaznic lucru din viața mea de până acum.

Coada ibricului, care era oarecum deasupra capului ei, plin cu apă clocotită tocmai luată de pe foc, a cedat brusc. Am văzut cu încetinitorul cum recipientul plin cu cele mai negre coșmaruri cade încet către capul copilului. În ultima fracțiune de secundă a lovit marginea chiuvetei. Norocul a făcut ca din două direcții posibile, coșmar sau salvare, să o ia către salvare. Ibricul s-a prăbușit în chiuvetă, peste tacâmuri.

Dacă ar fi căzut în partea cealaltă… Nu vreau să mă gândesc ce consecințe ar fi fost. În căderea ibricului am tras un răcnet care cred că a speriat toți vecinii. Soția era în bucătărie în câteva secunde iar mie mi-au trebuit câteva minute să îmi liniștesc pulsul. De data asta am scăpat… Și nu, nu atribui salvarea de ultimă secundă unor creaturi imaginare. Șansă chioară…

De ce vă povestesc asta. Nenorocitele de mânere de plastic / bachelită nu se încing ca cele de oțel. Dar în timp se coc și se fisurează. Și într-o bună zi ar putea genera o tragedie. Aș putea trăi cu durere și cu o cicatrice urâtă pe mine. Dar nu aș putea trăi cu o cicatrice pe copilul meu, știind că e provocată de mine, chiar și accidental. Toate celelalte vase din casa mea cu mânere de bachelită își iau la revedere de la suratele lor. Pleacă pe ultimul drum.

Eu am învățat o lecție prețioasă. De data asta fără consecințe.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *